OFERTE LITORAL 2009

Oferte turism

marți, 2 octombrie 2007

Contraceptie - Intrebari si Raspunsuri

INTREBARI DESPRE PILULA

1.Ce este pilula anticonceptionala?
Este vorba despre un produs care previne sarcina nedorita in cazul in care partenerii intretin relatii sexuale: este un produs de contraceptie. Actiunea sa inceteaza de indata ce se intrerupe tratamentul.
  • Folosirea ei este usoara, eficace si fara pericol pentru femeie daca sunt respectate contraindicatiile. Este o asociere a doi hormoni foarte apropiati de hormonii naturali ai femeii: estrogen si progestreon.

2.Cu ce se aseamana pilula? Sunt niste cutii cu 21 sau 22 comprimate (placheta).

Se foloseste o placheta la un ciclu (si deci pe luna).

3.De ce exista atat de multe pilule? Exista diferite dozaje si diferite amestecuri de hormoni. Pe langa aceasta, progestativul utilizat este mai mult sau mai putin "modern".Marea varietate de pilule permite adaptarea prescriptiei pentru fiecare femeie in parte.

4.Care sunt diferitele tipuri de pilule? Pilulele secventiale: la inceput, comprimatele contin numai estrogen. Apoi, in a doua parte a perioadei, se adauga si progesteron.Aceste pilule minimizeaza ciclul natural si nu sunt prescrise decat in anumite cazuri (dupa un chiuretaj, de exemplu). Pilulele combinate: estrogenul si progesteronul sunt asociate de la inceput. Estrogenul determina "puterea" unei pilule (50, 35, 30, 20 sau 15 gamma etynil-estradiol). Acestea sunt pilulele cele mai folosite. Pilulele micro-progestative: nu contin decat progesteron si trebuie luate incontinuu. Se folosesc dupa nastere la mamele care alapteaza.

5.Pilulele sunt periculoase? Nu. spre deosebire de unele idei preconcepute, pilulele nu sunt periculoase. Nu creeaza sterilitate si nici nu produc cancer sau alte boli. Amintim ca femeile care au luat pilule anticonceptionale mai multi ani au nascut copii normali si nu trebuie uitat ca milioane de femei iau pilule de acest tip in intreaga lume.

6.Putem fuma si lua in acelasi timp pilule? Asocierea tutun/pilule contraceptive este periculoasa. Ea poate accentua grav riscul maladiilor cardio-vasculatoare (infarct de miocard, tromboza). Practic, toate accidentele grave sunt legate de tabagism, chiar si de unul nu prea important. Consumul de tutun trebuie redus pe cat posibil, dar cel mai indicat ar fi sa fie intrerupt. Daca sunteti o fumatoare inraita, nu vi se vor prescrie pilule anticonceptionale.

7.Pilulele ingrasa? Pilulele nu ingrasa de regula. Exista femei care iau pilule si slabesc insa cele care se plang sunt intotdeauna femeile care se ingrasa. Cat priveste luarea in greutate, cand aceasta se datoreaza pilulelor, aceasta nu depaseste 1 kg. In schimb, pilulele fac pofta de mancare, indemnandu-ne astfel sa mancam mai mult. In acest caz, trebuie supravegheata alimentatia, nefiind permise excesele alimentare de nici un fel. Nu exista luare in greutate fara excese. Femeile cu tendinta de ingrasare trebuie sa fie extrem de atente.

8.Cum actioneaza pilula? Pilula anticonceptionala actioneaza asupra celor 3 "zavoare" ale contraceptiei. Ea blocheaza ovulatia: ovarele sunt "puse la odihna" si nu se mai produce ovulatia. Ea impiedica nidarea (nidatia): endometrul se ingusteaza si devine incapabil sa primeasca un eventual embrion. Ea face ca mucoasa cervicala sa fie ostila spermatozoizilor: secretiile mucoasei de la nivelul colului uterin devin foarte dense, impiedicand astfel trecerea spermatozoizilor.

9.Pilula este cu adevarat eficace? Nici un mijloc contraceptiv nu prezinta o siguranta de 100%, insa pilula este mijlocul cel mai fiabil daca este luata corect. Orice esec se datoreaza unei utilizari neadecvate.

10.Actiunea pilulei este perfect reversibila? Pilulele trebuie folosite atunci cand se pune problema unei contraceptii de lunga durata (cel putin cateva luni). Efectul este reversibil. Este suficient sa se intrerupa tratamentul pentru ca femeia sa revina la fertilitatea anterioara. 90% dintre femeile care au intrerupt pilula ca sa faca un copil raman insarcinate in acelasi an.

11.Cine prescrie pilula? Orice medic poate prescrie pilula insa cei mai indicati ar fi generalistii si ginecologii. Puteti consulta un medic de spital, puteti merge la un cabinet sau intr-un centru de planing familial (pilulele si consultatia sunt gratuite).

12.Cum se desfasoara consultatia in vederea prescrierii de pilule? Medicul verifica mai intai printr-o serie de intrebari daca nu exista unele contraindicatii. Se vor masura tensiunea si greutatea. Vor urma apoi un examen medical general succint, un examen ginecologic cu recoltarea unui frotiu cervical si o examinare pulmonara. Consultul ginecologic nu este absolut deloc sistematic la femeile foarte tinere. Medicul prescrie apoi o analiza a sangelui cu dozarea glicemiei, a colesterolului si a trigliceridelor.

13.In ce consta supravegherea unei femei care ia pilule? Aceasta trebuie sa se prezinte la medic o data sau de doua ori pe an pentru un examen clinic general (greutate, tensiune, stare generala) si unul ginecologic (frotiu – analiza secretiei, control mamar). Analizele de sange vor trebui efectuate din 2 in 2 ani iar rezultatele aratate medicului care va verifica in acelasi timp si toleranta la pilule.

14.Cum se ia pilula prima data? Primul comprimat trebuie luat in prima zi a ciclului menstrual, apoi cate un comprimat pe zi pana se termina placheta (21 zile – 21 comprimate). Daca ati inceput sa luati primul comprimat dimineata, trebuie sa continuati tot dimineata (idem daca preferati sa le luati seara) pe cat posibil la aceiasi ora din zi. Important este sa va programati luarea pilulelor la o ora la care veti fi sigura ca nu veti uita. Pilula devine eficienta din prima zi daca tratamentul este dus in mod corect. Cand ati terminat placheta (toate cele 21 de comprimate) trebuie sa faceti o pauza de 7 zile, interval in care se va produce ciclul menstrual.

15.Cum se iau pilulele mai departe? A doua placheta trebuie inceputa in a opta zi de la intrerupere, chiar daca ciclul nu s-a terminat. Veti lua daci cate un comprimat pe zi timp de 21 de zile dupa care faceti iar o pauza de 7 zile. Incepeti a treia placheta in a 8-a zi si asa mai departe. Este inutil sa faceti o perioada intrerupere "ca sa se odihneasca si ovarele" (ceea ce este o aberatie), pentru ca este cea mai buna metoda sa ramaneti insarcinata.

16.Ce se face in caz ca ati uitat? Daca ati uitat sa luati un comprimat, acesta trebuie luat atunci cand v-ati dat seama ca ati uitat, apoi luati comprimatul din ziua respectiva in mod normal. De exemplu imi dau seama la ora 8 ca am uitat sa-mi iau comprimatul la orele 20 in ziua precedenta. Il iau deci la ora 8 pe cel din ziua precedenta, urmand ca la orele 20 sa-l iau pe cel normal, din ziua respectiva. Intervalul maxim de siguranta este de 12 ore. Daca ati depasit acest interval, trebuie sa fiti constienta ca nu mai sunteti protejata. Daca ati uitat doua comprimate la rand, trebuie sa continuatisa luati placheta pana la sfarsit si sa folositi un alt mijloc de contraceptie pana la sosirea menstrelor. Daca aveti un raport sexual dupa aceste doua zile in care nu ati luat pilula, puteti folosi ceea ce se numeste "pilula de a doua zi".

17.Ce este de facut daca apar sangerari in afara perioadei de intrerupere?
Daca sangerarea survine in cursul primelor luni de folosire, nefiind abundenta, trebuie sa asteptati putin pentru ca uterul sa se obisnuiasca cu acest tratament hormonal. Nu trebuie intreupt tratamentul. Daca sangerarile persista, trebuie consultat medicul care va schimba tipul de pilule. Daca sangerarea se produce dupa mai multe luni sau dupa mai multi ani de utilizare, este bine sa consultati medicul. Ar putea fi vorba despre un efect secundar al prezervativului.

18.Pilulele reduc durerile de ciclu? DA, deoarece atunci cand luati pilule, cantitatea de sange menstrual este mai mica, ceea ce reduce si durerile. In plus, pilulele regleaza ciclul si va ajuta sa prevedeti exact momentul in care acesta se va produce. Pilula nu modifica marimea sanilor.

19.Exista medicamente care nu trebuie luate in acelasi timp cu pilulele anticonceptionale?
DA, unele medicamente reduc efectul contraceptiv al pilulelor: -antituberculoasele -barbitulicele -antiastmaticele Nu ezitati sa purtati o discutie cu medicul dvs.

20.Pilula dupa nastere? Daca nu alaptati, puteti incepe sa luati pilulele anticonceptionale dupa intreruperea tratamentului impotriva "febrei laptelui" (la trei saptamani dupa nastere) fara a astepta revenirea menstrelor.

Daca alaptati, puteti utiliza microprogestative incepand cu a treia saptamana dupa nastere, pe care le veti lua fara intrerupere. Nu puteti lua pilule clasice, deoarece estrogenii si progestativele trec in laptele matern.

Niciun comentariu:

LITORAL BULGARIA - TURCIA - GRECIA - ITALIA

Oferte turism