OFERTE LITORAL 2009

Oferte turism

joi, 18 octombrie 2007

Boala Sarutului

Mononucleoza (boala sarutului)
Epstein Barr Virus
Introducere
Stiu ca nu "suna" deloc bine - "boala sarutului" - dar asta este adevarul ... mononucleoza este "boala sarutului".
Sarutul - prima exprimare a dorintei, primul pas in cautarea placerii - este si prima posibilitate de a avea probleme. Dar hai sa nu mai "privim" atat de pesimist ci sa intelegem despre ce este vorba.
Cauze
Mononucleoza este o infectie virala (produsa de un virus) - iar virusul incriminat este Epstein Barr, pe scurt EBV (Epstein Barr Virus), virus din familia virusilor herpetici.
Transmitere
Cea mai frecventa modalitate de transmitere este sarutul pasional (de aceea i se si spune "boala sarutului"). Virusul se gaseste in concentratii mari in saliva si prin sarutul pasional, cu schimb de saliva, se poate transmite. Dar nu numai sarutul poate sa iti dea "dureri de cap" (la propriu si la figurat) ci oricare alta modalitate prin care se intra in contact cu saliva infectata reprezinta o posibilitate de infectare.
Asa ca atentie la folosirea in comun a paiului bauturii (alcoolice sa nealcoolice), la folosirea in comun a tacamurilor, schimb de susete sau alte jucarii pe care copii le baga in gura ... si in general a tot ceea ce reprezinta o posibilitate de a intra in contact cu saliva. S-a demonstrat ca se poate transmite si prin tuse si stranut dar cazurile sunt rare. Oricum este bine sa te feresti.
Mononucleoza infectioasa
este mai frecventa la tinerii intre 15 si 35 de ani. Se apreciaza ca 10 % dintre tineri sunt afectati de aceasta boala. Si copiii se pot infecta, dar de cele mai multe ori aceasta infectie este confundata cu alte afectiuni minore ale copilariei.
Boala se dezvolta in special la persoanele cu un sistem imunitar slabit, cu stil de viata dezechilibrat, stresant, persoane depresive, pesimiste.
Manifestari
Manifestarile sunt cele ale unei banale infectii respiratorie - stare de febra, de oboseala, faringita (afectiunea faringelui si a amigdalelor), dureri de cap (tocmai ce va spuneam ...), dureri musculare, marirea ganglionilor limfatici (adenopatie) in special in zona gatului dar si la subsuori si inghinal (zona genitala), dificultati de respiratie.
Evolutie, complicatii
Perioada de incubatie a agentului patogen este cuprinsa intre 30 si 45 de zile.
Febra si durerea de gat dureaza de obicei 1 - 2 saptamani.
Celelalte simptomelor dureaza intre 2 - 4 saptamani, dupa care, progresiv, dispar.
Starea de oboseala, ganglionii umflati (adenopatia) si posibila dimensiune marita a splinei (splenomegalia) mai pot dura alte cateva saptamani dupa disparitia celorlalte simptome.
Uneori, starea de oboseala poate fi resimtita o perioada si mai lunga de timp - poate chiar luni dupa infectie.
Desi virusul ramane in organism toata viata, de cele mai multe ori mononucleoza nu reprezinta un pericol. Majoritatea persoanelor sunt expuse virusului Epstein Barr pana la 35 de ani iar organismul lor produce anticorpi. In acest fel se creeaza imunitate - persoanele care au avut infectia devin imune si nu vor mai face niciodata mononucleoza, dar raman purtatoare - virusul poate reaparea periodic in saliva.
In rare cazuri, mononucleoza poate avea si complicatii. Principala complicatie este splenomegalia - marirea dimensiunii splinei, afectiune care poate merge pana la ruptura splinei. In acest caz, manifestarile sunt dureri puternice in partea stanga, ameteli, tahicardie (ritm cardiac rapid), tulburari de respiratie si manifestari hemoragice.
Diagnostic
Diagnosticul initial poate fi pus pe baza simptomelor - febra, faringita, ganglioni umflati. Dar aceste simptome pot apare si in cazul altor afectiuni si uneori chiar este posibil sa existe si alte afectiuni cu aceleasi manifestari, concomitent cu mononucleoza. De aceea, pentru confirmare, sunt necesare si analize de sange.
Fiindca simptomele sunt precum cele ale unei afectiuni respiratorie, este bine sa ceri parerea unui medic specialist, nu sa te "doftoricesti" singur. Este mai bine sa stii exact care este situatia.
Tratament
Nu exista nici un fel de tratament contra virusului Epstein Barr. Nu se poate actiona asupra cauzei dar se poate face ceva actionand asupra efectelor. In perioada bolii se recomanda repaus la pat, consum crescut de lichide, alimentatie usoara, bogata in vitamine, si o serie de medicamente pentru calmarea durerilor de gat, de cap sau pentru normalizarea temperaturii corpului.
Si fiindca spuneam ca este bine sa ceri parerea unui medic specialist - nu te "trata" singur, in cazul acestei infectii (mononucleoza) antibioticele (luate de obicei in cazul unei infectii a cailor respiratorii - bacteriene) nu au nici un efect impotriva infectiilor virale.
Medicul specialist va prescrie un antibiotic numai daca apare, alaturi de mononucleoza, vreo infectie bacteriana, infectie care sa poata fi tratata cu antibiotice.
Revenirea la ritmul de viata normal trebuie sa fie treptata. Nu trebuie sa existe "fortari" sau ritm de viata trepidant o buna perioada de timp dupa disparitia simptomelor - cateva saptamani. Cel mai bine este sa iti "asculti" organismul, el va va "spune" daca este sau nu pregatit sa revina la ritmul normal.
Prevenire, protejare
Evitarea oricarei modalitati de contact contact cu saliva ...
Stiu, nashpa, nu te duci la discoteca sau in parc, pentru saruturi "parintesti", pe frunte ...
Dar asta este, macar acum stii.
Pe perioada bolii trebui sa eviti orice fel de posibilitate de a transmite infectia - cand starnuti sau tusesti acopera-ti gura, nu da voie sa fie folosite tacamurile tale de altcineva, spala-te pe maini cat mai des posibil.
Si mai ales NU SARUTA ! ... Exprima-ti pasiunea altadata.
Sursa: AICI

Niciun comentariu:

LITORAL BULGARIA - TURCIA - GRECIA - ITALIA

Oferte turism