OFERTE LITORAL 2009

Oferte turism

luni, 15 octombrie 2007

Celulele Stem

Tehnica recoltarii celulelor stem din cordonul ombilical merita luata in considerare atunci cand te pregatesti sa devii mama - fiindca poate salva viata copilului tau si poate chiar si a ta!

Ce inseamna celule stem?
Celula stem, in functie de originea ei, este un fel de “mama” pentru celulele adulte din organism. Altfel spus, fiecare celula din corp a pornit la un moment dat dintr-o celula stem.
In viata embrionara celulele stem dau nastere celulelor care vor forma inima, plamanii, creierul samd.



"Celula stem este insasi originea vietii".




-Tehnica recoltarii de celule stem

La nastere, cordonul ombilical este taiat iar restul, care nu devine ombilic (sau “buric”) se arunca odata cu placenta. Nu ne-am gandit insa pana acum ca in loc sa aruncam cordonul ombilical, il putem pastra pentru “zile negre”.

Din cordonul ombilical taiat se recolteaza cativa cm din care se preleva celule stem. Procedura nu afecteaza in nici un fel mama sau copilul fiindca acele celule stem sunt luate din cordonul deja taiat si care urmeaza sa fie aruncat.

Aceste celule stem sunt foarte bune fiindca sunt tinere si au rata mare de diviziune, adica pot da nastere multor celule fiice.

Recoltarea celulelor stem este realizata chiar de medicul care te asista la nastere, fiind un procedeu simplu, acestuia fiindu-i inmanat kitul de recoltare de celule stem pe care il obtii de la centrele de specialitate.

-Costurile recoltarii de celule stem - Sunt situate undeva intre aproximativ 800-1000$ pentru recoltare (kitul special) si transport si o taxa anuala de aproximativ 1000 ron pentru intretinere. Ministerul Sanatatii a desemnat un centru - “Cord Blood Center” pentru a se ocupa de activitatea de recoltare, transport si depozitare a celulelor stem.

Depozitarea celulelor stem se face intr-o banca din Slovacia, de unde sunt aduse in momentul in care este nevoie. Prima banca de celule stem din Romania.

In Timisoara, la Spitalul de urgenta pentru copii “Louis Turcanu”, a fost infiintata prima banca de celule stem din Romania. In curand vom avea un stoc considerabil de celule stem.

-Ce putem vindeca?
Lista bolilor care pot fi vindecate cu ajutorul acestor celule stem este considerabila, cuprinzand aproximativ 50 dintre cele mai crunte boli ale secolului. Enumeram numai cateva: unele leucemii, anemii, limfoame, beta talasemia, unele cancere, boli congenitale, Alzheimer, Parkinson, unele boli de inima, cateva boli autoimune, etc

-Leac pentru frati si alti membrii ai familiei.
Faptul ca aceste celule stem sunt recoltate de la propriul tau copil fac din acestea un leac pretios pentru intreaga familie fiindca in general atunci cand se cauta un donator pentru un transplant, membrii familiei au cea mai mare sansa de compatibilitate. Spre exemplu, exista sanse de 25% ca acestea celule recoltate din cordonul ombilical al nou nascutului, sa poata salva viata unui frate al sau.
-Leac pentru leucemii- Pentru a exemplifica utilitatea celulelor stem in tratarea celor mai grave boli, vom lua exemplul leucemiilor, probabil cele mai crunte maladii existente in lume, care nu ezita sa racoleze victime la varste dintre cele mai fragede. In acest sens ne vom referi la celula stem din maduva hematogena, adica sediul formarii celulelor din sange.

Simplificand foarte mult explicatia, vom defini leucemia ca fiind o producere dezordonata si necontrolata de celule sangvine foarte asemanatoare cu celulele normale, insa fara utilitate in lupta cu infectiile. Situatia poate fi rezolvata prin deja celebrul transplant de maduva.

Este insa inutil de reamintit cat de mici sunt sansele indentificarii unui donator compatibil si mai apoi posibilitatea enorma de respingere a tesutului de catre corpul bolnavului.
-Celulele stem
exclud din start aceste doua probleme: “donatorul” este chiar bolnavul, iar celulele sale au fost bine pastrate in banca, iar posibilitatea de respingere este nula pentru ca fac parte din corpul sau.

Un comentariu:

10 spunea...

sal!
am auzit cateva lucruri despre celula stem si de eficienta sa in unele boli grave.
as fii interesatsa stiu daca aceste celule se pot folosi si pt cancerul vezical, sau afectiuni ale vezicii urinare, si cancerul de prostata, sau adenom de prostata daca se stie ceva despre tratarea acestor boli, afectiuni sau ce or fii ele , sau este prea devreme?
astept cu interes raspunsul dvs!
multumiri anticipate ,
Marius

LITORAL BULGARIA - TURCIA - GRECIA - ITALIA

Oferte turism