OFERTE LITORAL 2009

Oferte turism

marți, 30 octombrie 2007

Artroza si Spondiloza

Reumatismele degenerative Artroza si Spondiloza sunt considerate destul de importante in patologia reumatismala si constituie preocupari in randul populatiei cu varsta de peste 40 de ani.

Desi nu pun viata individului in pericol, simptomele majore ale reumatismelor degenerative, totusi sunt printre maladiile care preocupa cel mai mult pe omul zilelor noastre.

Artroza si spondiloza au existat in toate epocile si au interesat ca si astazi populatia adulta de peste 40 de ani. Durata medie de viata trece peste 70 de ani intampina dificultatile si disconfortul articular pe o perioada mai lunga de timp.

Ce este artroza?

Reumatismele degenerative pot apare dupa decada a 4-a a vietii si sunt consecinta uzurii cartilajelor articulare sau a discurilor intervertebrale, cauzate de alterari biochimice consecutive nerespectarii fiziologiei si mecanicii normale a aparatului locomotor.
Prin artroza intelegem forma de reumatism degenerativ care se localizeaza la nivelul articulatiilor membrelor inferioare sau superioare.

Ce este spondiloza?

Spondiloza este forma de reumatism degenerativ produsa de uzura discurilor intervertebrale, insotita de reactii de reparare (osteofite, ciocuri de papagal) la nivelul corpilor vertebrali. Alterarile biochimice ale cartilajelor articulare si discurilor intervertebrale nu se datoresc exclusiv imbatranirii tesuturilor.
In marea majoritate a cazurilor apar in urma tulburarii in mecanica articulara declansata de obezitate, scaderi ale tonusului muschilor scheletali sau pozitii vicioase in timpul muncii.

Ce este spondiloza cervicala?

Spondiloza cervicala - Prin spondiloza cervicala intelegem forma de reumatism degenerativ cu localizarea vertebrala cervicala care apare in urma uzurii discurilor sau articulatiilor intervertebrale. Instaurarea si progresia acestei forme de reumatism degenerativ vertebral se face insidios si este consecinta pozitiilor vicioase ale coloanei cervicale, care, persistand timp indelungat, duc la suprasolicitarea musculaturii cervicale si la uzura progresiva a discurilor intervertebrale.

Artroza si spondiloza reprezinta stadii diferite de uzura ale aparatului locomotor, dupa neintretinerea indelungata a functionalitatii normale ale articulatiilor. Aparitia acestor forme de reumatism degenerativ se face insidios si reprezinta cumularea maxima a erorilor de functionare articulara, care se repercuteaza asupra cartilajelor si discurilor articulare, care isi pierd elasticitatea si devin friabile.

Nutritia cartilajului articular, asemuit cu un burete se face sub influenta jocului presiune-decompresiune exercitat pe aceasta cu ocazia miscarilor. Pozitiile vicioase creeaza zone persistente depresive pe suprafata articulara, unde nu mai poate patrunde lichidul sinovial, cu rol nutritiv si lubrefiant.

Cartilajul din aceasta zona isi pierde cu timpul elasicitatea si devine friabil. La marginea acestor zone se produc reactii periostale, care se vad la examenul radiografic sub forma de mici excrescente denumite osteofite.

Sursa: Sfatul Medicului

Niciun comentariu:

LITORAL BULGARIA - TURCIA - GRECIA - ITALIA

Oferte turism