OFERTE LITORAL 2009

Oferte turism

vineri, 26 octombrie 2007

Soacra de cosmar

De la "soacra, soacra - poama acra" la "soacra cu nora - ca pisica si soarecele" sau "cand soacra nu-i acasa, joaca nora pe masa" (cred ca pe asta am gresit-o!), vorbele populare exprima cat se poate de clar relatia dintre soacra si sotia fiului ei. Si nu, nu e vorba de o relatie relaxata!

Cele mai multe dintre noi credem ca nu o putem scoate la capat cu soacra dintr-un motiv foarte simplu: ne uraste!

Fara drept de apel si, uneori, fara explicatii. Insa recunoastem ca, pe masura ce trece timpul, situatia se imbunatateste, iar noi reusim sa ajungem la o cale de mijloc (chiar daca mai cotita).

La prima vedere, soacra este mama iubitului nostru.

Pana sa ajungem sa o intalnim, ne imaginam tot felul de lucruri minunate despre ea - ca doar ea a crescut o asemenea mandrete de barbat, nu?

Apoi, incetul cu incetul, imaginea noastra se deformeaza: auzim conversatii telefonice "cu subinteles" intre iubit si mama lui, observam ca inca nu ne-a facut cunostinta cu ea si altele asemenea.

Scurta clasificare a soacrei / socrilor
Din experienta celor din jur, am descoperit cateva mari categorii de nemultumiri care le otravesc soacrelor viata: nora nu apartine aceleiasi clase sociale; este de alta religie sau apartine altei confesiuni; fiul este mai titrat decat aleasa inimii lui (a facut mai multi ani de scoala); iubita nu corespunde pentru ca e blonda/bruneta/roscata, prea inalta/scunda sau slaba/plinuta, prea timida sau infipta s.a.m.d.

Impaca-te cu mama-soacra

Pentru ca tot ne-am avantat in jungla clasificarilor, din "gura lumii" am identificat cateva situatii in care soacra se amesteca in viata ta de familie (nu te speria, ne-am notat si rezolvarile lor):

  • Varianta "A treia roata la caruta": Unele soacre fac tot posibilul sa ramana implicate in viata baiatului lor si dupa casatorie, avand un cuvant de spus in toate situatiile.

Daca ajungi sa te simti lasata deoparte, invata sa te insinuezi, incetul cu incetul, inapoi in cuplul tau. Nu "pune piciorul in prag", ci foloseste diplomatia pentru a-ti atinge scopul.

  • Varianta "Ignora nepotul": De obicei, cand apare un copil in cuplul tau, soacra se bucura la fel de mult ca mama ta. Dar daca nu este asa, nu dispera: cere-i sa se poarte macar diplomat, in asa fel incat sa nu-i raneasca micutului sentimentele.

Cu timpul, vei vedea, ar putea ajunge chiar sa-l indrageasca.

  • Varianta "Habar n-ai sa cresti copilul": Ce poate fi mai "dragut" decat o soacra care, in loc sa-ti dea sfaturi despre cresterea copilului, te critica si-ti demonstreaza in fiecare clipa ce specialista este ea?

Doua soacre... (conform bancului).

  • Exista si pentru asta antidot: contracareaza-i rautatile cu vorbe de genul "asa mi se pare mie nimerit sa fac"! sau "asa m-a crescut pe mine mama si nu a facut treaba proasta!".

6 reguli pentru o convietuire fericita

  • Respecta-ti soacra si socrul. Tine cont de regulile de buna-cuviinta si ai grija sa fii politicoasa si potolita (marile reprosuri nu-si au locul intr-o relatie cu familia prin alianta);
  • Fa echipa buna cu sotul tau. Pune-te de acord cu el in ceea ce priveste deciizile de luat si faceti front comun impotriva "intrusilor";
  • Nu interveni in relatia sotului tau cu mama lui. Chiar daca la un moment dat ti se va parea frustrant, trebuie sa le permiti sa aiba o intimitate a lor;
  • Nu comenta actiunile sotului tau in fata soacrei. Chiar daca acest lucru ti se pare "de bun simt", incearca sa te tii de el. Orice comentariu - oricat de nevinovat sau de haios - se va intoarce impotriva ta. Pentru ca, dupa cum stii, nici o femeie nu e destul de buna pentru fiul soacrei tale;
  • Nu-ti barfi soacra in fata copiilor. In afara de faptul ca risti sa te dea de gol, nu ignora realitatea: e bunica lor si ei o iubesc.
  • Nu ezita sa stabilesti granite pentru soacra ta (si pentru restul familiei). Astfel, nimeni nu va putea spune ca nu a stiut unde sa se opreasca.

Opinia Specialistului - Gratiela Sion, consilier psihoterapeut:

"Relatia mama - fiu este una din cele mai puternice relatii. Daca legatura este sanatoasa, mama este pregatita sa-i 'dea drumul' fiului sau pentru ca acesta sa traiasca independent si sa-si intemeieze o noua familie.

De felul cum se realizeaza plecarea fiului din familia mamei depinde relatia acesteia cu proaspata sa nora. Plecarea reala, completa, dar mai ales acceptata de comun acord, face ca relatia mama-soacra - nora sa fie una ca toate celelalte, adica cu urcusuri si coborasuri, pana cand cele doua persoane invata sa relationeze.

Plecarea neacceptata de mama sau de fiu conduce, de cele mai multe ori, la relatii tensionate, confruntative si conflictuale. Plecarea acceptata doar de forma, cu o atitudine de neacceptare ascunsa, este una din cele mai dificile.

Aceasta tinde, statistic vorbind, sa destabilizeze cuplul. Uneori, atitudinea pasiv-agresiva a mamei sau a sotului in legatura cu plecarea de acasa poate chiar duce la dizolvarea cuplului."

Text: Valentina Vuxanovici

Sursa: Sana

Un comentariu:

kitylilu spunea...

:) mi-a placut tare mult articolul asta, din fericire eu ma inteleg foarte bine cu viitoarea mea soacra. eu cred ca secretul sta in a fi deschisa, vesela cand e momentul si serioasa cand trebuie si niciodata, dar niciodata sa nu iti jignesti iubitul fata de parintii lui:) totul se va intoarce impotriva ta. cand intri intr-o noua familie trebuie sa intri in gratiile tuturor.. totusi exista o limita.. pe care trebuie sa o impui diplomatic prin gesturile si felul tau de a fi :) .. oricum, imi place foarte mult articolul tau :D

LITORAL BULGARIA - TURCIA - GRECIA - ITALIA

Oferte turism