OFERTE LITORAL 2009

Oferte turism

joi, 15 noiembrie 2007

Osteoporoza definitie si simptome

Osteoporoza este o boala ce afecteaza scheletul, caracterizata printr-o scadere a densitatii osoase, insotita de deteriorarea structurii oaselor, ceea ce antreneaza un risc crescut de fracturi.

Ca urmare a osteoporozei, oasele devin mai poroase si fragile. Legata indeosebi de varsta, dar favorizata si de numerosi factori, aceasta deteriorare a oaselor creste riscul aparitiei fracturilor.

Oasele cele mai susceptibile sunt cele ale incheieturii mainii, soldului si vertebrele toracice sau lombare. La femei, riscul de a suferi o fractura ca urmare a osteoporozei este de 40%, in timp ce la barbati acesta este de 13%.

Incidenta osteoporozei este mai mare la femei decat la barbati, din cauze hormonale, dar si datorita faptului ca barbatii au oase mai puternice.

La persoanele > 50 ani, osteoporoza se intalneste la una din 4 femei si la unul din 8 barbati. De altfel, osteoporoza poate surveni la orice varsta. Prin masurile de prevenire sau limitare a osteoporozei, se incearca evitarea consecintelor unei fracturi osoase: dureri, pierderea autonomiei si reducerea calitatii vietii (in special in cazul unei fracturi de sold).

Daca osteoporoza este diagnosticata si tratata, in special daca ramane asimptomatica, prognosticul este excelent. Chiar si in cazurile grave, dupa cativa ani, tratamentul bolii permite stabilizarea sau ameliorarea starii oaselor, reducand cu 50% riscul unei fracturi.

Prevenirea si tratamentul osteoporozei constau in luarea suplimentelor de calciu si vitamina D, efectuarea de exercitii fizice pentru cresterea masei osoase si intarirea muschilor, evitarea riscului de caderi si administrarea unor medicamente pentru mentinerea masei osoase si stimularea formarii osoase.

Simptome Osteoporoza
Osteoporoza este asimptomatica timp de cativa ani, de unde si denumirea de afectiune silentioasa. Unul dintre primele simptomele poate fi reducerea inaltimii (cu pana la 10 cm), legata de curbarea spatelui, cauzata de tasarea vertebrelor.

Tasarea vertebrelor antreneaza deseori dureri intense de spate. Durerea este acuta, de obicei nu radiaza si este agravata de ridicarea unor obiecte grele. Uneori, durerea dispare dupa 1 saptamana, desi uneori poate dura cateva luni.

Atunci cand osteoporoza este avansata, apar fracturi, ce pot surveni la un traumatism minim. Oasele cele mai susceptibile de a fi afectate de fracturi sunt cele ale incheieturii mainii, soldul si vertebrele. De altfel, pierderea masei osoase este deseori constatata doar in urma unei fracturi ce survine dupa o cadere.

Sursa: Romedic

Niciun comentariu:

LITORAL BULGARIA - TURCIA - GRECIA - ITALIA

Oferte turism