OFERTE LITORAL 2009

Oferte turism

miercuri, 28 noiembrie 2007

Descrierea generala a celulelor stem

Descrierea generală a celulelor stem - Banca de sânge ombilical

Adeseori ne întâlnim cu expresia de celule mamă, celule stem.

De fapt aceasta este o categorie generală expresie sinoptică, şi este important ca să ştim ce înseamnă acestă expresie.

Toate celule care după ce se divid, au capacitatea de a se transforma în anumite celule şi ţesuturi cu caractere specific, sunt celule stem.

Astfel se formează zigota, adică ovocitul fecundat.

Tot organismul se dezvoltă din această singură celulă, care, din acest motiv se numeşte celulă „tutipotentă”, adică poate să genereze toate tipurile de celule.

Aproximativ după patru zile de la fecundare – în urma divizărilor de celule în continuare– celulele încep să se diferenţieze vizibil, formând între timp aşa numita blastocist, (blastula).

Această blastulă este alcătuită de un strat celular exterior, deci închide un spaţiu interior în care ia loc masa celulei, embrioblastul.

Din acest înveliş exterior se formează placenta şi acele ţesuturi de care embrionul are nevoie pe parcursul dezvoltării în interiorul uterului. Din acest embrioblast se formează germenii lamelari şi ţesuturile embrionului.

Trebuie menţionat, că celulele embrioblastului individual nu mai sunt „totipotente”, adică în mod natural nu mai sunt capabile să formeze organismul uman complet.

Din acest motiv ele nu sunt capabile de a genera ţesuturile necesare dezvoltării placentei şi altor ţesuturi necesare pentru viaţa din uter. În afară de acestea, toate tipurile de celule se pot dezvolta din ele.

Celulele embrioblaste sunt considerate ca celule stem „pluripotente”.

Pe parcursul divizării şi diferenţierii celulelor embrioblaste într-o anumită direcţie de dezvoltare, se formează anumite direcţii celulare din ce în ce mai bine definite.

Acestea sunt celulele stem „multipotente”. Aşa-zisele celule stemhomeopoetice” care se găsesc în măduva oaselor, respectiv în sângele ombilical, nu mai sunt totipotente, pentru că sunt mai diferenţiate decât celulele stem ale embrioblastului, şi au ajuns într-un stadiu mai avansat, având caractere multipotente.

Aceasta înseamnă că celule au capacitatea de regenerare şi, prin treptele de diferenţiere, ele generează linii celulare cu toate caracterele sângelui matur (vezi figura), şi în ultima perioadă s-a aflat că acestea au proprietăţi încă ascunse (vezi: celulele MPC)

Sursa: Institutul Krio- Banca de tesut si celula

Niciun comentariu:

LITORAL BULGARIA - TURCIA - GRECIA - ITALIA

Oferte turism