OFERTE LITORAL 2009

Oferte turism

luni, 26 noiembrie 2007

Dieta pentru diabet

In diabet zaharat regimul dietetic este deosebit de important si trebuie respectat indiferent de tratamentul medicamentos urmat.

Regimul dietetic trebuie sa fie individualizat in functie de varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, dar si de eventualele boli asociate (obezitate, hipertensiune arteriala, afectiuni renale).

Recomandari generale in dieta diabeticilor:- calorii: Diabeticul cu greutate normala are nevoie de aceleasi valori calorice ca si individul sanatos, caloriile provenind insa din proportii diferite de lipide, glucide, proteine.

Cei supraponderali vor urma un regim hipocaloric (cu mai putine calorii), iar cei subponderali

- regim hipercaloric;

- glucide: 50-55% din aportul caloric(cca 300gr./zi) evitandu-se glucidele simple cu absorbtie rapida si produsele rafinate cum sunt zaharul si derivatele acestuia;

- proteine: 12-15% din calorii(cca 1gr/kg/zi); in caz de afectare renala nu se vor depasi 0,8gr/kg/zi;

- lipide: 30-35% din calorii (cca 125gr/zi);

- fibre alimentare: 30-35 gr./zi provenind din legume, fructe, cereale, leguminoase;- aport de sare: mai putin de 7 gr/zi, iar la hipertensivi nu se vor depasi 3gr.

Diabeticul trebuie sa manance cate putin, dar mai des (5-6 mese pe zi), sa respecte anumite ore fixe de masa, iar cina sa fie cu cel putin 2 ore inainte de culcare.

Alimente permise pacientului diabetic:

- rosii, ardei gras, ciuperci, castraveti, varza, vinete, praz, salata, morcovi, telina, sfecla, ceapa uscata, usturoi;

- pepene, lamai, capsuni, cirese, coacaze, nuci;

- carne, peste si derivatele lor;

- lapte si derivate (branzeturi, smantana, frisca, unt);

- oua;

- bauturi nealcoolice preparate fara zahar(cu indulcitori).

Alimente cu continut glucidic mare, interzise diabeticilor:

- zahar, miere, malt;

- biscuiti, prajituri preparate cu zahar, bomboane, ciocolata, halva;

- smochine, stafide, curmale, prune uscate, struguri, dulceturi, marmelada;

Alimente ce trebuie consummate doar dupa cantarire:
- paine alba;

- paine graham;

- cartofi, fasole boabe, mazare boabe;

- orez.

Pentru un adult tanar cu inaltime de 170 cm si greutate de 70kg, care realizeaza o activitate fizica medie (consum energetic de 40cal/kg/zi), un exemplu de regim poate fi urmatorul:

Dimineata: lapte cu cafea(250 gr.), paine (60 gr.) cu branza de vaci (100 gr.) si ardei gras

Gustare: paine(40 gr.) cu unt(20 gr.) si parizer(100 gr.), fructe(100 gr.)

Dejun: supa limpede de legume cu crutoane (paine 100 gr.), perisoare cu verdeturi si pireu de cartofi(150 gr.), salata verde, paine(60 gr.), compot cu zaharina(100 gr. fructe)

Gustare: branza telemea(50 gr.) cu rosii si paine(40 gr.), fructe(100 gr.)

Cina: salata asortata, paine(40 gr.), budinca de orez cu carne, crema de ou (o cescuta)

La culcare: lapte(250 ml.) si paine(20 gr.)

Total calorii: 2800/zi

Un alt regim in diabetul fara complicatii, de data aceasta insumand 1600 calorii este urmatorul (este necesara ajustarea dietei in functie de activitatea fizica, sex - necesarul caloric zilnic in functie de aceste aspecte):

Dimineata: ceai cu zaharina, paine(20 gr.), branza de vaci(50 gr.)

Ora 11.30: iaurt(250 gr.)

Ora 15: supa de rosii cu legume, musaca din carne(100 gr.) si cartofi(150 gr.), salata de varza, paine(40gr.)

Ora 18: gelatina din fructe(100 gr.) si frisca

Ora 21: crap la cuptor cu garnitura de morcovi(200 gr.) si rosii, spuma de gris(15 gr. gris) cu lapte(250 gr.) si mar ras(200 gr.), paine(40 gr.)

Total calorii:1600/zi

Nu trebuie uitat ca regimurile de mai sus constituie exemple de urmat in cazul diabetului necomplicat (afectiuni renale, obezitate) si fara alte boli asociate (ulcer gastroduodenal cronic, colecistita cronica, hepatita cronica, hipertensiune arteriala etc.)

De asemenea, in cazul copiilor sau gravidelor ce sufera de diabet zaharat, este necesar ca acest regim sa fie ajustat.

Pe langa categoriile de alimente care sunt permise in aceasta afectiune, este nevoie sa cunoasteti si anumite reguli de preparare a acestora, reguli care de multe ori nu sunt cunoscute de catre pacienti:

- nu se va folosi niciodata zaharul sau produsele zaharoase la pregatirea alimentelor;

- pentru a inlatura gustul amarui, observat uneori, al zaharinei sau al altor indulcitori, acestia se vor dizolva in putina apa. Aceasta se va adauga la sfarsitul pregatirii preparatului;

- prepararea sosurilor se face fara faina. Pentru ingrosare se pot folosi legumele trecute prin sita;

- painea, daca se consuma prajita, va trebui cantarita inainte de prajire pentru ca prin deshidratare creste cantitatea de glucide;

- fructele si legumele se cantaresc inainte de tratamentul termic (fierbere,coacere).

Cel mai bine este insa sa se consume cat mai mult posibil in stare cruda;
- in urma fierberii, pastele fainoase isi maresc volumul si vor contine aproximativ 20 gr. glucide la 100 gr. paste.

Niciun comentariu:

LITORAL BULGARIA - TURCIA - GRECIA - ITALIA

Oferte turism