Riscul de a naste un copil cu probleme creste pe masura ce varsta mamei este mai avansata.
Varsta de la care o femeie este considerata cu risc de a naste un copil cu anomalii cromozomiale este de 30 ani.
Aproximativ 1 din 1400 de copii nascuti de mame cu varsta de 20 ani au avut sindrom Down, in comparatie cu 1 la 100 de copii cu sindrom Down in randul mamelor cu varsta de 40 ani.
Riscul de avort
Studiile arata ca riscul de avort (pierderea sarcinii inainte de 20 de saptamani de gestatie) este de 12% pana la 15% pentru femeile in jur de 20 ani, crescand pana la 55% in cazul femeilor cu varsta in jur de 40 ani.
Riscul crescut de anomalii cromozomiale contribuie la cresterea riscului de avort in cazul femeilor cu varsta avansata.
Alte probleme
La aceasta grupa de varsta sunt mai frecvente afectiunile cronice precum diabetul sau hipertensiunea arteriala.
Se recomanda echilibrarea acestor afectiuni inainte de a ramane insarcinata intrucat reprezinta un risc atat pentru mama cat si pentru copil.
Monitorizarea atenta a acestor afectiuni inainte de a ramane insarcinata, cat si pe toata perioada sarcinii, va scadea riscul asociat acestor afectiuni.
Hipertensiunea arteriala si diabetul pot aparea pentru prima data in timpul sarcinii, iar femeile peste 30 de ani sunt supuse unui risc mai mare de a le dezvolta.
Daca ai peste 30 ani si esti insarcinata, este foarte important sa beneficiezi de evaluare si tratament adecvat prenatal pentru reducerea riscurilor.
Nasterea unui copil mort (nasterea unui copil care a murit inainte de nastere) este mult mai frecventa la femeile de peste 30 ani.
De asemenea femeile mai in varsta sunt mai susceptibile de a avea copii cu greutate mica la nastere (mai putin de 2500 grame).
Operatia cezariana este de asemenea mai frecventa in randul femeilor care au primul copil la peste 30 ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu