Cauzele producerii sindromului ADHD
S-au descris urmatoarele anomalii care sustin ipoteza neurobiologica a tulburarii:
- alterari ale structurii creierului
- dovezi neuroanatomice
- disfunctionalitati ale neurotransmitatorilor implicati in controlul atentiei si activitatii (dopamina si norepinefrina)
- dovezi neurochimice
- diferente ale activarii unor regiuni cerebrale responsabile de mecanismele de inhibitie (lobii frontali), ceea ce duce la dificultati in inhibarea reactiilor emotionale, cognitive si comportamentale.
- dovezi neuropsihologice.
- inatentia, caracterizata printr-o slaba concentrare asupra efectuarii unei sarcinii si usoara distractibilitate de catre stimulii exteriori
- impulsivitatea poate duce la implicarea copilului in activitati riscante fara ca acesta sa tina seama de consecinte
Simptomele devin evidente sau sunt accentuate odata cu inceperea scolii, pentru ca mediul social si cerintele academice solicita acele abilitati care in cazul copiilor cu ADHD nu sunt deloc punctele lor tari.
In perioada scolara sunt evaluate abilitatile cognitive si socio-emotionale ale copilului.
ADHD poate fi sugerat de :
note si scoruri mici la testele de aptitudini
- slabe abilitati de organizare si planificare a actului de invatare
- probleme de socializare
- imagine de sine negativa si impresia ca e respins de colegi.
Simptome ADHD la adolescenti
In perioada adolescentei, intre 13-18 ani, tulburarea este relativ stabila. In schimb, daca nu se intervine terapeutic problemele pot sa persiste sau sa se agraveze. Adolescentii cu inatentie vor avea perfomante scolare slabe care vor fi evidente mai ales la schimbarea scolii sau la trecerea in gimnaziu sau liceu.
Simptome ADHD la varsta adulta
In perioada adulta, simptomele se atenueaza, dar la unii pot persista producand dificultati de concentrare, de planificare si finalizare a unei activitati. Multi adulti pot sa scape nediagnosticati si netratati si prezinta probleme de inadaptare sociala (dificultati in pastrarea locului de munca) sau tulburari afective (depresie). Totusi, adaptarea adultilor cu THDA este mai buna decat a copiilor hiperkinetici.
Majoritatea adultilor cu THDA vor avea diverse probleme atat in familie cat si la locul de munca; prezinta mai frecvent o stima de sine scazuta si frustrare.
Rata divorturilor, a tabagismului, alcoolismului sau abuzului de droguri este mai mare la persoanele cu ADHD.
Se constata ca numarul absolventilor de liceu si/sau facultate este mai mic printre cei care sufera de ADHD comparativ cu semenii de aceeasi varsta. Unii adulti constata ca sufera de THDA doar dupa ce acest diagnostic a fost pus copilului lor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu