Prevenirea si combaterea excesului de colesterol
Reducerea nivelului colesterolului duce la eliminarea sau scaderea riscului de a face un infarct sau un accident vascular cerebral.
Hrana echilibrata permite, fara nici o indoiala, diminuarea riscului bolilor cardiovasculare.
De asemenea, trebuie corectati si ceilalti factori de risc, precum:
- renuntarea la fumat;
- supravegherea tensiunii arteriale;
- tratarea diabetului;
- adoptarea unei vieti mai putin sedentare;
- reducerea excesului de greutate.
Mincati corect pentru a va simti mai bine! Acesta ar trebui sa fie motoul dupa care sa va organizati hrana zilnica.
1. Apreciati obiectiv factorii de risc la care va puteti expune.
2. Faceti periodic analizele medicale necesare pentru cunoasterea nivelului colesterolului.
3. Lasati-va de fumat.
4. Efectuati regulat exercitii fizice.
5. Mincati cit mai variat.
6. Mentineti o greutate ideala.
7. Reduceti grasimile din alimentatie.
8. Consumati multe legume si fructe proaspete.
9. Nu puneti prea multa sare la mincare.
10. Este bine sa consumati alcool cu moderatie.
- piine;
- cartofi sau paste fainoase; orez sau legume uscate;
- legume verzi crude si fierte;
- lapte, iaurt si brinzeturi degresate;
- carne de vita sau de pasare ori peste;
- fructe crude.
Cum puteti avea o greutate ideala
- Pentru 90 la suta din populatie, greutatea ideala este cea de la virsta de 25 de ani.
- Regasiti aceasta greutate!
- Periodic practicati o activitate fizica.
- Reduceti grasimile, acizii grasi saturati si, implicit, colesterolul.
Pentru aceasta este nevoie:
- sa alegeti carne fara grasime si produse din carne slaba;
- sa consumati mai mult carne de pasare sau peste;
- sa moderati consumul de oua;
- sa evitati prajelile si sosurile grele;
- sa alegeti preparate culinare care necesita putina grasime sau deloc;
- pentru salate, sa utilizati uleiuri bogate in acizi grasi nesaturati (de masline, porumb, nuci, turnesol) pe care sa le variati;
- sa fiti atenti la produsele de patiserie si la inghetate;
- sa alegeti produsele lactate cele mai putin grase;
- sa cititi cu atentie etichetele alimentelor;
- sa suprimati solnita de pe masa;
- sa evitati consumul regulat de alimente bogate in sare (mezeluri, conserve).
In concluzie, nimic nu este interzis.
Daca va place o friptura sau o brinza mai grasa, faceti un mic regal, dar suprimati orice alta grasime si asta nu trebuie sa se intimple in fiecare zi.
Alimentatia anticolesterolO alimentatie buna este primul tratament pentru excesul de colesterol.
Iata citeva sfaturi care v-ar putea ajuta.
Prioritatile dietetice trebuie bine definite.
Este vorba in special de:
- reducerea aportului global de grasimi, care nu ar trebui sa reprezinte mai mult de 30 la suta pina la 35 la suta din caloriile totale (in loc de 40 la suta sau 42 la suta cit este astazi);
- diminuarea acizilor grasi saturati care antreneaza o crestere a colesterolului (mai ales a colesterolului rau, numit LDL). Ei provin din unt, carne, oua, lactate, produse de patiserie si cofetarie, biscuiti, semipreparate etc.;
- alegerea acizilor grasi nesaturati benefici. Ei permit diminuarea colesterolului total, a LDL, prezervind colesterolul bun, numit HDL.
- cresterea consumului de antioxidanti protectori care sint vitamina C, E si betacaroten. Acestea sint luate in principal din fructele si legumele proaspete; l slabirea in caz de exces de greutate.
Iata citeva idei si sugestii care va vor permite sa mincati aproape ca toata lumea, fara sa va privati de multe lucruri.
Este suficient sa stiti sa faceti alegerile bune. Descoperiti care sint cei mai buni prieteni la masa urmind sfaturile urmatoare si in acelasi timp mincati sanatos si cu placere.
Vitaminele si colesterolul nu se impaca
Administrarea suplimentelor de vitamine se pare ca reduce efectul medicamentelor anticolesterol. Din aceasta cauza vitaminele ar putea face ineficienta prevenirea bolilor cardiovasculare.
Din cauza unor anumiti hormoni, femeile sint mai putin afectate decit barbatii de bolile cardiovasculare.
Dar dupa 50 de ani, profilul lipidic se schimba si femeile pierd partial aceasta protectie.
Acest fenomen explica de ce frecventa bolilor cardiovasculare este foarte slaba la femei inainte de 50 de ani si in orice caz mai joasa decit la barbati.
Insa totul se schimba la menopauza o data cu scaderea brusca a secretiei de estrogeni, iar evolutia nu merge intr-un sens pozitiv.
Aceste schimbari participa la cresterea riscului de ateroscleroza (obstructia arterelor prin placi care contin colesterol, lipide si reziduuri). De asemenea, contribuie la majorarea incidentei bolilor cardiovasculare, care vor deveni la fel de frecvente atit la femei, cit si la barbati spre 80 de ani.
La menopauza mai intervin si alti factori, precum: ingrasarea, modificarea repartitiei grasimilor pe corp, cresterea tensiunii arteriale, tendinta de a prezenta un exces de glucoza in singe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu