Cercetătorii francezi susţin că au folosit celule stem, celule-tulpină embrionare prelevate de la o specie de animal pentru a vindeca afecţiunile inimii la alte specii.
Totuşi cercetătorii nu reuşesc să ajungă la un comun acord în ceea ce priveşte folosirea celulelor stem în cazul oamenilor.
Implantarea de celule stem embrionare de la şoareci a dus la obţinerea de ţesuturi mai sănătoase la nivelul inimii la nouă oi care aveau muşchiul cardiac afectat. Acest rezultat nu s-a observat la alte nouă oi ce nu au fost supuse transplantului.
Folosirea celulelor animale în practica medicală ar duce la eliminarea unei probleme etice majore: nevoia de a crea embrioni pentru a produce celule stem umane necesare pentru tratament. Celulele stem embrionare sunt apreciate pentru că pot fi transformate în orice tip de celulă spre deosebire de celulele stem adulte care au o capacitate mai limitată de transformare.
Următorul pas este acela de a transplanta celule stem primatelor, experiment care este deja planificat pentru viitorul apropiat. Chiar şi aşa abilitatea sistemului umanitar uman de a accepta celule animale este discutabilă, însă reuşita acestui experiment ar fi în favoarea utilizării celulelor stem embrionare.
Alt punct important al studiului este acela că înlătură teama că celulele stem pot deveni cancerigene, crescând în mod dezordonat la nesfârşit.
(Sursă – HealthDay New)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu