OFERTE LITORAL 2009

Oferte turism

marți, 11 decembrie 2007

MAMOGRAFIA

MAMOGRAFIA ITI POATE SALVA VIATA !!

Ce trebuie sa stie fiecare femeie despre mamografie?

Cancerul de sân este o afectiune frecventa responsabila de o mortalitate crescuta in rândul femeilor.

In fiecare an se inregistreaza 14.000. de noi cazuri de cancer la sân.

Deoarece aparitia cancerului de sân se poate preveni, depistarea precoce prin mamografie ramâne singura masura pentru obtinerea vindecarii.

Prin mamografie se pot depista tumori in stadiul “0”, de dimensiuni de câtiva milimetri.

Depistarea tumorii in acest stadiu duce la o operatie limitata, fara a fi nevoie de operatie mutilanta (cu scoaterea intregului sân) iar sansele de vindecare completa tind spre 100%.

Mamografia este o metoda de investigatie usor de suportat, aparatele de ultima generatie nu implica o compresie exagerata a sânului iar doza de iradiere este minima (mai mica decât cea necesara unei radografii pulmonare si este echivalenta cu 10 minute de plaja fara sutien).

Mamografia nu se face doar pentru a depista cancerul.

Se pot depista toate afectiunile mamare, din care cea mai mare parte sunt necanceroase dar sunt suparatoare si trebuie tratate.

Screeningul sau mamografia de depistare se adreseaza femeilor fara simptomatologie mamara (dureri, inflamatii, noduli palpabili, scurgeri mamelonare) care depasesc vârsta de 50 de ani.

Femeile sub 50 de ani trebuie sa faca mamografie de depistare daca sunt expuse la unul din factorii de risc: lipsa nasterilor sau primul copil nascut dupa 35 de ani, prima menstra aparuta inainte de 12 ani, menopauza instalata dupa 50 de ani, obezitate, rude apropiate (mama, sora) cu cancer de sân aparut inainte de 50 de ani, stres.

De retinut!

Singura modalitate de vindecare a cancerului mamar este depistarea precoce prin mamografie.

Prima mamografie, mamografia de referinta, trebuie efectuata la vârsta de 37 de ani.

Dupa vârsta de 40 de ani, mamografia trebuie efectuata la intervale de 2 ani, chiar daca examinarea clinica nu a descoperit nici o modificare.

Dupa vârsta de 50 de ani, mamografia se efectueaza anual.

Nu neglijati efectuarea unei mamografii mai ales daca aveti antecedente familiale.

Niciun comentariu:

LITORAL BULGARIA - TURCIA - GRECIA - ITALIA

Oferte turism