Melanomul este o tumora maligna ce se dezvolta in melanocite - celulele care produc melanina si care se gasesc in piele, par si membranele ochiului.
Melanina este o substanta pigmentara ce determina culoarea pielii.
Melanomul este o forma rara, dar grava de cancer cutanat, deoarece metastazeaza rapid, invadand alte organe.
Desi melanomul nu reprezinta decat 5% din cancerele pielii, el provoaca 75% din decesele cauzate de cancerele cutanate.
Cele mai frecvente forme de cancer ale pielii sunt carcinomul bazocelular si carcinomul spinocelular.
Carcinomul bazocelular afecteaza cu precadere persoanele peste 50 ani si reprezinta 90% din cancerele cutanate.
Evolutia sa este foarte lenta, iar capacitatea de metastazare redusa.
Descoperit si tratat inca din primele stadii, 90% din cazurile de melanom pot fi tratate cu succes.
Depistarea precoce a acestui tip de cancer cutanat este cea mai buna metoda de reducere a mortalitatii. Rata de succes in tratamentul cancerului de piele este in mod ipotetic de 100%, daca toate cazurile ar fi tratate inainte de aparitia metastazelor.
De aici si importanta unui consult medical inca de la primele semne de suspiciune, cu atat mai mult cu cat primele manifestari ale cancerului nu sunt dureroase. Desi partile corpului expuse la soare prezinta un risc crescut, cancerul de piele se poate dezvolta in orice regiune a corpului.
Expunerea la radiatiile ultraviolete emise de soare constituie principala cauza a cancerelor de piele; sursele artificiale de radiatie sunt de asemenea incriminate.
Riscurile de a dezvolta acest tip de cancer depind de zona geografica: Africa de Sud si Australia inregistreaza cel mai mare numar de cazuri (la persoanele cu pielea alba).
In cazul carcinoamelor, efectul nefavorabil al expunerii la radiatiile ultraviolete este cumulativ: efectele asupra pielii incep din copilarie si se pot amplifica pe tot parcursul vietii.
In schimb, in cazul melanoamelor, se pare ca expunerea intensa, in special cea provocata de arsurile solare, poate fi deosebit de periculoasa.
Incidenta cancerelor de piele creste in fiecare an cu 5% in intreaga lume.
Varsta medie de diagnostic a melanomului este de 53 ani.
Totusi, melanomul este cel mai frecvent tip de cancer la femeile de 25 – 29 ani si pe locul doi, dupa cancerul de san la femeile de 30 -34 ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu