1. Aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.
(Ordinul Ministerului Sanatatii Nr.975/1999).
2. Aditivii alimentari sunt substante care la origine nu reprezinta o parte constituenta a alimentelor, adaugate in scopul de a modifica - favorabil - insusirile organoleptice sau ca o necesitate directa de desfasurare a anumitor procese tehnologice.
3. Aditivul alimentar reprezinta orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment , care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment , devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga.
Acest termen nu include substantele contaminante sau pe cele adaugate pentru a imbunatati sau mentine calitatile nutritive si nici clorura de sodiu.(Codex Alimentarius FAO-WHO)
Aditivii alimentari apartin urmatoarelor categorii:
- conservanti - substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme;
- antioxidanti - substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii);
- acidifianti - substante care cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru;
- substante-tampon - folosesc la reglarea si la mentinerea pH - ului specific alimentului;
- antispumanti - se folosesc pentru reducerea si prevenirea spumei;
- emulsificatori - substante care fac posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen intre doua sau mai multe faze nemiscibile;
- agenti de gelificare - substante care permit si care ajuta la formarea gelurilor;
- sequestranti - substante care formeaza complexe cu ionii metalici;
- stabilizatori - substante care fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.;
- substante de ingrosare - substante care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare;
- indulcitori - substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor; - coloranti naturali si coloranti de sinteza;
- agenti de afanare - substante care contribuie la cresterea volumului alimentelor fara a modifica valoarea energetica;
- antiaglomeranti ;
- potentiatori de aroma - mentin si amplifica aroma specifica alimentului ;
- substante-suport - faciliteaza transportul si utilizarea aditivilor fara a modifica proprietatile pe care se bazeaza utilizarea lor;
- enzime - folosite in industria alimentara ;
- aromatizanti- se impart in trei categorii:
- substante aromate naturale - se obtin din materii prime de origine vegetala sau animala;
- substante identic naturale - sunt identice din punct de vedere al compozitiei cu aromele naturale, componentele fiind obtinute prin sinteza;
- substante artificiale - se obtin prin sinteza, avand structura si compozitia diferite de cele naturale.
In consumarea acestora trebuie sa se tina cont de Cantitatea Zilnica Acceptabila.
Aceasta reprezinta cantitatea de aditiv alimentar, raportata la kg. de greutate corporala, care poate fi consumata zilnic pe perioada intregii vieti, fara un risc semnificativ pentru sanatate.
Una din problemele care apar este ca uneori efectele nocive devin evidente dupa foarte mult timp si desi se iau multe precautii pentru a fi observate cat mai devreme, uneori identificarea cauzei unei boli sau a cresterii incidentei acesteia nu este usor de pus pe seama unui aditiv.
Alt punct sensibil ar fi raportarea problemelor de sanatate, presupuse a se datora aditivilor.
In acest punct consumatorii, prin intermediul medicului lor curant, ar putea contribui la semnalarea efectelor nocive ale aditivilor.
E-100 nepericulos
E-170 nepericulos
ATENTIE ! E-240 produce tulburari sistem endocrin
E-101 nepericulos
E-174 nepericulos
ATENTIE ! E-241 produce tulburari sistem endocrin
ATENTIE ! E-102 periculos
E-175 nepericulos
ATENTIE ! E-250 periculos
E-103 nepericulos
E-180 nepericulos
ATENTIE ! E-251 periculos
E-104 nepericulos
E-181 nepericulos
ATENTIE ! E-252 periculos
E-105 nepericulos
E-200 nepericulos
E-260 pana la E-268 nepericulos
E-110 nepericulos
E-201 nepericulos
E-300 nepericulos
E-111 nepericulos
E-202 nepericulos
E-301 pana la E-309 nepericulos
ATENTIE ! E-120 periculos
E-203 nepericulos
ATENTIE ! E-311 periculos
E-121 nepericulos
ATENTIE ! E-210 cancerigen
E-312 periculos
E-122 nepericulos
ATENTIE ! E-211 cancerigen
ATENTIE ! E-320 produce un nivel ridicat de colesterol
ATENTIE ! E-123 foarte cancerigen
ATENTIE ! E-212 cancerigen
ATENTIE ! E-321 produce un nivel ridicat de colesterol
ATENTIE ! E-124 periculos
ATENTIE ! E-213 cancerigen
E-322 nepericulos
E-125 nepericulos
ATENTIE ! E-214 cancerigen
E-325 pana la E-327 nepericulos
E-126 nepericulos
ATENTIE! E-215 cancerigen
ATENTIE ! - E-330 cel mai cancerigen
E-127 nepericulos
ATENTIE ! E-216 cancerigen
E-331 pana la E-337 nepericulos
E-130 nepericulos
ATENTIE ! E-217 cancerigen
ATENTIE ! E-338 pana la E-341 produce modificari gastrice
ATENTIE ! E-131 cancerigen
ATENTIE ! E-220 distruge vitamina B12
E-400 pana la E-404 nepericulos
E-132 nepericulos
ATENTIE ! E-221 produce modificari gastrice
E-406 nepericulos
E-140 nepericulos
ATENTIE ! E-222 produce modificari gastrice
ATENTIE ! E-407 produce modificari gastrice
E-141 nepericulos
ATENTIE ! E-223 produce modificari gastrice
E-408 nepericulos
ATENTIE ! E-142 cancerigen
ATENTIE ! E-224 produce modificari gastrice
E-410 nepericulos
E-150 nepericulos
ATENTIE ! E-226 produce modificari gastrice
E-411 nepericulos
E-151 nepericulos
ATENTIE ! E-230 periculos
E-413 nepericulos
E-152 nepericulos
ATENTIE ! E-232 periculos
E-414 nepericulos
ATENTIE ! E-153 produce modificari gastrice
ATENTIE ! E-233 periculos
E-420 nepericulos
E-160 nepericulos
E-236 nepericulos
E-421 nepericulos
E-161 nepericulos
E-237 nepericulos
E-422 nepericulos
E-162 nepericulos
E-238 nepericulos
E-440 nepericulos
E-163 nepericulos
ATENTIE ! E-239 cancerigen
ATENTIE ! E-450 produce modificari gastrice
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu