De-a lungul timpului au fost efectuate numeroase studii pentru descoperirea unui tratament eficient care sa imbunatateasca situatia pacientelor care se confrunta cu aceste afectiuni specifice femeilor. Compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK) a pregatit un pachet de medicamente adresat sanatatii feminine: unul pentru osteoporoza (Bonviva - singurul tratament lunar pentru osteoporoza postmenopauza), pe care tocmai l-a lansat pe piata, precum si alte doua produse - un medicament pentru tratarea cancerului de san si un vaccin pentru prevenirea cancerului de col - care urmeaza sa apara pana la jumatatea anului viitor.
Cancerul de san metastazeaza intens la nivel cerebral. In studiile efectuate au fost testate femeile timp de 6 saptamani cu acest medicament. S-a facut RMN la inceputul si la sfarsitul curei si din niste metastaze cerebrale foarte mari s-au observat reduceri mari ale dimensiunii tumorilor. "Acest lucru nu se realiza prin intermediul chemoterapiilor conventionale, deoarece acestea trateaza local (la nivelul sanului) si nu patrund suficient la nivel cerebral.
Acest aspect ne da motive sa speram ca va iesi destul de curand pe piata, probabil anul viitor. Medicamentul pentru cancerul de san a avut succese semnificative in studii. Prin urmare, avand in vedere patologia careia i se adreseaza si potentialul de salvare de vieti umane pe care il incumba, este posibil ca procesul de inregistrare sa fie accelerat si speram ca va obtine o aprobare rapida de la EMEA (Autoritatea Europeana pentru aprobarea medicamentelor in UE)", arata Mihaela Ianosev, Director medical GlaxoSmithKline.
Care sunt contraindicatiile acestui medicament?
Reactiile adverse sunt din aceeasi gama cu acelea rezultate in urma curelor de chemoterapie:
- -caderea parului,
- -stare intensa de greata,
- -stare de rau.
Toate aceste tratamente provoca o serie de reactii adverse, dar, daca ne gandim ca acestea salveaza viata si ca boala cauzeaza moarte, medicamentul genereaza niste incoveniente trecatoare dar este spre beneficiul pacientului, avand in vedere telul final.
Vaccinul de preventie a cancerului de col - protectie maxima
Cancerul de col sau cancerul cervical este produs, in majoritatea cazurilor, de infectia persistenta cu un papiloma virus (HPV).
Peste 60-70% din cazurile de cancer cervical sunt provocate de tulpinile HPV 16 si HPV 18, desi acestea nu sunt singurele tipuri de tulpini implicate. Se pare ca in proportie mare, majoritatea femeilor capata pe parcursul vietii o astfel de infectie cu papiloma virus. Unele se vindeca, altele il cantoneaza, dezvolta infectia cronica, iar ulterior se poate transforma in cancer cervical.
Conform ultimelor statistici, Romania se situeaza pe primul loc intre tarile europene ca si rata a mortalitatii cauzate de acest tip de cancer.
Pe vremea comunismului, exista un program de screening foarte intens, astfel incat femeile erau obligate sa efectueze periodic examenul Papanicolau, acel test prin care se pot depista precoce semnele cancerului cervical.
In prezent acest examen nu se mai face la o scara larga, iar femeile se prezinta in stadii din ce in ce mai tardive ale bolii, cand afectiunea devine foarte dificil de tratat. "Cancerul cervical este urmarea unei infectii transmise sexual.
Prin administrarea unui astfel de vaccin fetelor care nu si-au inceput viata sexuala sau chiar femeilor care nu au capatat infectia, s-ar putea preveni dezvoltarea cancerului cervical.
Acest vaccin asigura o protectie impotriva unui cancer. Cu numai 3 injectii poate fi prevenita o cauza de moarte, si, mai ales in Romania unde frecventa si incidenta cancerului cervical sunt foarte mari, acest aspect nu este de neglijat. De asemenea, vaccinul are un adjuvant care stimuleaza si mai mult raspunsul imun", adauga Mihaela Ianosev.
Rezultatele sunt foarte promitatoare: vaccinul asigura o protectie de 100% pentru o perioada de 4.5 ani. Investigatiile vor continua sa verifice la ce perioade trebuie readministrat eventual vaccinul pentru a se prelungi protectia.
Care sunt contraindicatiile acestui vaccin?
Contraindicatiile sunt, in principal, alergii la constituenti. Vaccinul a fost trimis spre aprobare la EMEA (Autoritatea Europeana pentru aprobarea medicamentelor in UE) si in momentul aprobarii, automat va fi inregistrat si in cele 25 de state membre UE, inclusiv in Romania.
Articol realizat in colaborare cu Mihaela Ianosev, Director medical GlaxoSmithKline
Sursa:Top Sanatate.ro
Un comentariu:
As dori sa aflu daca exista un trial pt paciente cu metastaze cerebrale din cancer de san, initiat de Glaxo Smith kline si care sa aiba ca obiect de studiu eficacitatea noului medicament dezvoltat de GSK pentru aceasta afectiune,adica de a actiona asupra acestor receptorilor erbB1 si erbB2, inhiband dezvoltarea si multiplicarea celulelor tumorale.
Multumesc
Trimiteți un comentariu