De o importanta capitala pentru echilibrul sanguin, fierul este mineralul care ar trebui sa trezeasca atentia indeosebi tinerelor femei.
Intr-adevar acestea sunt predispuse carentelor de fier, cauzate de pierderile pe care le sufera in timpul menstruatiei si de cerintele crescute din timpul sarcinii si al perioadei de alaptare.
Doza zilnica recomandata de fier: 10-18 mg.
Surse: Se gaseste in alimente si se prezinta sub doua forme:
-fierul hemic, mai usor de absorbit de organism, care provine din carnea rosie (mai ales din ficat), din peste (mai ales stridii, scoici, sardine) si din carnea bruna de curcan;
-fierul nonhemic, mai dificil de absorbit de organism, care se gaseste in legumele verzi (spanac, patrunjel, praz, varza, frunze de sfecla), leguminoase (linte, mazare), fructe uscate (struguri, caise) si cereale integrale.
Roluri si caracteristici ale fierului
Este specializat, in mare parte (circa 70%), in productia de hemoglobina, substanta pigmentata care ajuta globulele rosii sa aduca oxigenul in toate celulele corpului; o buna oxigenare previne oboseala;
- Se constituie sub forma de depozite (30%) in diferite organe, precum maduva spinarii, splina si ficat;
- Diminueaza riscul anemiei si intareste rezistenta la boli.
Bine de stiut: Vitamina C faciliteaza absorbtia fierului, spre deosebire de calciu si tannin (continut in ceai), care ii incetinesc asimilarea.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, http://www.niculescu.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu