Sa vorbim despre: alimentatie pe perioada sarcinii
Imbunatatiti-va alimentatia cu ocazia sarcinii, chiar daca deja mancati sanatos
Eliminati fructele de mare crude printre altele.
Un supliment de vitamine si minerale este probabil o idee buna
Nu incercati sa tineti regim cat sunteti insarcinata
Luati treptat in greutate - cele mai multe kilograme in cel de-al treilea trimestru
Alungati foamea si greata mancand portii mici o data la 4 ore
Nu va sfiiti, mancati si “ceva bun” din cand in cand
Imbunatatiti-va alimentatia cu ocazia sarcinii, chiar daca deja mancati sanatos
Mai precis, veti avea nevoie sa cresteti consumul de proteine, anumite vitamine si minerale cum ar fi acidul folic si fierul, si caloriile (pentru energie) in timpul sarcinii.
Daca mancati lucruri nehranitoare, va trebui sa incepeti sa mancati hranitor si echilibrat.
Renuntati la fast food, care nu ofera decat calorii.
Dar a manca bine nu inseamna a manca mai mult, sau mai degraba mult mai mult.
Desi pare surprinzator, nu aveti nevoie decat de un surplus de 300 de calorii pe zi fata de nevoile de dinainte de sarcina (intre 1800 si 2200 calorii pe zi).
Doar 300 de calorii in plus poate nu reprezinta ceea ce v-ati imaginat despre “a manca pentru doi”. Articolul “Mananc pentru doi” evidentiaza categoriile de alimente si cantitatile pe care ar trebui sa le consumati zilnic.
Anumite alimente sunt interzise.
Eliminati fructele de mare crude si Camembert-ul, printre altele Trebuie sa renuntati la unele alimente crude, cum ar fi fructele de mare (stridii, sushi), lapte nepasteurizat sau nefiert, branzeturi precum Brie sau Camembert sau carne cruda ori in sange.
Toate aceste alimente sunt surse de bacterii care pot dauna dezvoltarii copilului ce-l purtati.Trebuie sa renuntati si la paharelul cu colegii de dupa orele de servici.
Consumul de alcool in timpul sarcinii poate duce la defecte fizice, incapacitate de a invata si probleme emotionale ale copiilor, asa ca majoritatea medicilor recomanda renuntarea totala la alcool pe perioada intregii sarcini.
Mai trebuie sa renuntati si la bauturile care contin cofeina, in special la inceputul sarcinii. Poate va va fi usor, caci s-ar putea sa nu mai puteti pune gura pe cafea in primul trimestru. Dar impatimitelor, aveti grija: anumite studii arata ca mai mult de 3 cani de cafea slaba pe zi pot fi cauza avortului spontan, greutatii mici la nastere sau a sindromului mortii infantile subite. Cofeina se mai gaseste in ceai, Cola, alte racoritoare, cacao si ciocolata.
Mai bine inlocuiti acesti consumatori de energie cu variante sanatoase, cum ar fi laptele degresat, sucul de fructe sau apa minerala cu un pic de lamaie.
Un supliment de vitamine si minerale este probabil o idee buna
Intr-o lume ideala, in care nu exista greturi sau refuz fata de anumite alimente, un regim echilibrat ar fi tot ce ar avea nevoie o viitoare mama.
Dar in lumea reala, un supliment de vitamine si minerale reprezinta asigurarea ca femeia insarcinata primeste toate substantele nutritive de care are nevoie. Indiferent ce decideti, ar fi bine sa luati un supliment de acid folic inainte de a concepe (0.4mg zilnic, 0.8mg cand incercati sa ramaneti insarcinata) si in stadiul incipient al sarcinii (0.6-0.8mg), deoarece lipsa acestei vitamine B a fost asociata cu defecul tubului neural cunoscut sub numele de spina bifida.
In stadiul mai avansat al sarcinii ar trebui sa luati un supliment de calciu si fier.
Cele care urmeaza o dieta vegetariana stricta, postesc sau au probleme de sanatate precum diabet, diabet gestational, anemie sau au mai avut copii cu greutate mica la nastere vor trebui sa discute cu medicul despre ce suplimente sunt recomandate.
Si nu uitati ca mai mult nu inseamna intotdeauna mai bine.
Evitati dozele prea mari de vitamine si minerale, deoarece ele ar putea dauna dezvoltarii fatului
Sursa: Cartea Femeii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu