Concediul pentru sarcina si lauzie
Legea nr. 19 / 2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 140 din 1 aprilie 2000, privind sistemul public de pensii ai alte drepturi de asigurari sociale, care a intrat in vigoare de la 1 aprilie 2001, nu foloseste notiunea de
concediu de maternitate, ci pe aceea de
concediu pentru sarcina si lauzie si se refera la
indemnizatia de maternitate.
Potrivit articolului 118 alin. 1 din aceasta lege, asiguratele au dreptul pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatia de maternitate. Prin asigurate se intelege persoanele fizice asigurate in conditiile legii 19 / 2000 si care pot fi cetateni romani, ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.
Asiguratii au obligatia sa plateasca contributiile de asigurari sociale.Alineatul 2 al articolului 118 precizeaza ca femeile beneficiaza de aceleasi drepturi, 126 de zile calendaristice concediu pentru sarcina si lauzie, daca au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
Potrivit articolului 119 din legea 19 / 2000, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina incepand cu luna a sasea de sarcina.In cazul in care copilul se naste mort sau moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Conform articolului 120 din legea nr. 19 / 2000, cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respectiva.Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Nu uitati ca este foarte important sa fiti informate si sa va cunoasteti drepturile !
Art. 154. _ Femeile gravide, începînd din luna a sasea, si cele care alapteaza, nu vor fi repartizate la munca de noapte.
Art. 155. _ (1) Femeile au dreptul la concediu de maternitate platit, care se compune dintr-un concediu prenatal de 52 de zile si un concediu postnatal de 60 de zile.
(2) Daca nasterea se produce înainte de expirarea concediului prenatal, concediul postnatal se prelungeste cu numarul zilelor de concediu prenatal neefectuat.
Art. 156. _ (1) Unitatile sînt obligate sa acorde femeilor în cursul programului de lucru pauze pentru alimentarea si îngrijirea copilului, de o jumatate de ora, la intervale de cel mult 3 ore. La aceste pauze se adauga si timpul necesar deplasarii dus si întors la locul unde se gaseste copilul. Timpul acordat pentru alaptare, inclusiv deplasarile, nu poate depasi 2 ore zilnic. Pauzele se acorda pîna la împlinirea de catre copil a vîrstei de 9 luni, putîndu-se prelungi pîna la 12 luni în cazul copiilor prematuri, distrofici si celor care necesita masuri deosebite de îngrijire, pe baza recomandarilor medicale.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alimentarea si îngrijirea copilului vor fi înlocuite cu reducerea programului normal de lucru cu 2 ore zilnic.
(3) Pauzele si reducerea programului de lucru acordate în scopul alimentarii si îngrijirii copilului se includ în timpul de munca si nu au consecinte asupra retribuirii sau altor drepturi materiale.
Art. 157. _ Femeile care au copii bolnavi mai mici de 3 ani li se vor acorda, cu avizul medicului, concedii platite pentru îngrijirea acestora, care nu se includ în concediul de odihna.
Art. 158. _ Femeile care au copii în vîrsta de pîna la 6 ani, pe care îi îngrijesc, pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de crese sau camine; timpul cît au fost încadrate în aceste conditii se considera, la calculul vechimii în munca, timp lucrat cu o norma întreaga.
LEGEA spune urmatoarele:Indemnizatia pentru cresterea copilului sau ingrijirea copilului bolnav .
ART. 121 (1) Asiguratii au dreptul la: a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani; b) concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
(2) Indemnizatiile prevazute la alin. (1) se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.Literele a) si b) ale alineatului (1) au fost modificate de ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 30 martie 2001.
ART. 122 (1) Beneficiaza, la cerere, de indemnizatia pentru cresterea copilului sau pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 98 alin. (2) sau (3).
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii spre crestere si educare sau in plasament familial.
ART. 123 (1) Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere.
(2) Indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere, precum si a certificatului de persoana cu handicap, emise in conditiile legii.
(3) Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap emis, in conditiile legii, dupa caz.
Alineatele (1) si (2) au fost modificate de ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 30 martie 2001.
ART. 124 Durata de acordare a indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. b) este de 14 zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul contracteaza boli contagioase, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul de familie.
ART. 125 Cuantumul lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si b) este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 99.
ART. 118 (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
ART. 119 (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de
concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.Da, este adevarat trebuie sa lucrezi minimum 6 luni sau sa faci un
contract individual de asigurare dar tot pe minimum 6 luni inainte de
concediul prenatal sau de nasere.In cazul al doilea va trebui sa platesti un procent de 30% din suma pt carete asiguri timp de 6 luni minim.